#spoilyourself

Schorem – Rotterdam

Lionel 17 maart 2014 Buitenland Geen reacties
Schorem 3

In een mooi hoekpand op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam bevindt zich Schorem Haarsnijder & Barbier. Wanneer het tijd is voor een nieuwe look dan is de Rotterdamse barbershop zeker een bezoekje waard. Bij het binnenstappen in deze zaak zet je meteen een stap terug in de tijd door de typische muziek uit de jaren ‘50 en de manier waarop de barbiers met hun voeten in het leven staan. Schorem, wat zoveel betekent als ‘gemeen volk, plebs …’ ontstond 3 jaar geleden toen de eigenaars Leen en Bertus de deuren openden van deze enige vrouwvrije zone in Rotterdam. Begrijp hen niet verkeerd, de jongens van Schorem zijn zot van vrouwen maar vinden dat elke man recht heeft op een plaats waar hij even ongestoord man kan zijn.

Ik wilde Schorem al lang eens bezoeken en dan op een vrijdagochtend stap ik om 10u15 met een volle baard richting Nieuwe Binnenweg 113, Rotterdam. De wildste verhalen doen zich de ronde over een meterslange file van wachtenden buiten aan de shop, but it must be my lucky day, want bij aankomst is er van file geen sprake. Maar, eens binnen in de zaak bleek al snel dat ik net een half uur te laat was opgestaan. De bruine bank zit al vol met mannen met baarden en haar dat dringend geknipt moet worden.

Schorem 1

Met een ouderwets muziekje op de achtergrond en de authentieke, voorlopig 7 lege kappersstoelen in ‘pole position’ maakt Schorem zich klaar voor opnieuw een drukke werkdag. De scharen en messen worden geslepen en met een hartelijke ‘goeiemorgen heren’ mogen de eerste wachtenden plaatsnemen in de stoelen.

Om het lange wachten zo aangenaam mogelijk te maken krijgt iedereen van de barbiers een ‘bakje koffie’ van het huis aangeboden, maar al snel maakt de koffie plaats voor ‘pilsjes’ van het huis. ‘Wie van de heren wenst er een biertje?’. Heerlijk die Schoremse gastvrijheid! Naar het toilet van al die biertjes? ‘U gaat hier de trapjes naar beneden en dan achter de billen’ (een levensgrote poster met blote billen op de deur wijst mij de weg). Het toilet van Schorem is voor mannen het paradijs op aarde;  het kleine kamertje hangt vol met naaktfoto’s uit de Playboy e.a…

Ondanks het feit je een aantal uren (bij mij waren dat er 4) moet wachten vooraleer het jouw beurt is, verveel je je niet bij Schorem. De barbiers zorgen voor de perfecte atmosfeer en binnen de kortste keren praat iedereen er met iedereen. En voor zij die graag lezen ligt er ergens nog wel het laatste nummer van de Playboy.

Schorem 2

‘Doen jullie ook andere kapsels dan wat ik tot nu toe heb gezien’, vraagt de bezorgde Italiaanse student die langs me zit. ‘Sorry Bro, if it’s not on the poster, we don’t do it.’

Om 14u45 is het aan mij. De kappersstoel gaat achterover, hete handdoeken worden op mijn gezicht gelegd en de barbier begint met het scheren aan de hand van een klassiek open scheermes; de perfecte manier van scheren.

‘It’s not even all about the haircuts, it’s being a part of the thing that’s happening.’

#spoilyourself

http://www.schorembarbier.nl
Schorem: Nieuwe Binnenweg 113, 3011 Rotterdam, Nederland

 

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave A Response